Introducere
Zaha Hadid, fondatoarea Zaha Hadid Architects este cunoscută la nivel internaÈ›ional pentru munca sa construită, teoretică È™i academică. Fiecare dintre proiectele sale dinamice È™i inovatoare se bazează pe peste treizeci de ani de explorare È™i cercetare revoluÈ›ionară în domeniile interconectate ale urbanismului, arhitecturii È™i designului.
Proiectele sale sunt spectaculoase,complexe È™i dinamice. Plănuind să urmez facultatea de arhitectură, alegerea temei a fost simplă. Din acest motiv, scopul lucrării este să îmi îmbogățesc cunoÈ™tinÈ›ele despre design, urbanism È™i arhitectură È™i să accentuez valoarea proiectelor sale.
Proiectul va cuprinde 3 mari capitole care acoperă întreg parcursul Zahei Hadid în domeniul arhitecturii.

Dame Zaha Hadid a fost o arhitectă cu dublă cetățenie, irakiană È™i britanică .După ce a absolvit Universitatea Americană din Beirut, È™i-a început cariera în Londra.
În 1983, Hadid a câÈ™tigat recunoaÈ™tere internaÈ›ională cu concursul ei câÈ™tigător pentru The Peak, un centru de agrement È™i recreere din Hong Kong. Acest design, un „zgârie-nori orizontal”, a stabilit estetica ei: desenele ei geometrice agresive sunt caracterizate de un sentiment de fragmentare, instabilitate È™i miÈ™care.
Designul lui Hadid pentru The Peak nu a fost niciodată realizat, nici majoritatea celorlalte modele radicale ale ei în anii 1980. Hadid a început să fie cunoscută drept „arhitect de hârtie”, ceea ce înseamnă că designurile ei erau prea avangardiste pentru a trece dincolo de faza de schiță È™i pentru a fi construite efectiv. Această impresie despre ea a fost sporită atunci când desenele ei –adesea redate sub formă de picturi colorate deosebit de detaliate– au fost expuse ca opere de artă în muzeele importante.
A murit în urma unui atac cardiac pe 31 martie 2016.

The Peak-1983
De la începutul carierei, Zaha Hadid a fost influenÈ›ată de artistul Kazimir Malevich, care a determinat-o să folosească vopseaua ca instrument de explorare arhitectonică. În anii 1980, înainte ca Zaha să-È™i realizeze vreuna dintre lucrările ei, s-a confruntat cu mulÈ›i ani fructiferi de proiectare arhitecturală teoretică. În aceÈ™ti ani ea a creat un precedent pentru întreaga sa carieră, aceste explorări ulterior consolidate sub formă materială în lucrările ei.
“Am fost foarte fascinat de abstracÈ›ie È™i de modul în care ar putea duce cu adevărat la planuri abstracte, îndepărtându-se de anumite dogme despre ce este arhitectura.”
​
În „Lumea (89 de grade)”, Zaha a explorat multiplele capabilități ale noilor tehnologii È™i impactul acestora asupra designului arhitectural, producând o compoziÈ›ie abstractă – aproape ca o vedere prin satelit a lumii. Folosind doar unghiuri ascuÈ›ite care dau dinamism vederii, planul este străbătut de un orizont larg curbat care în miÈ™carea sa întruchipează schimbarea constantă a stilurilor de viață contemporane.

The World (89 Degrees) - 1983